Zelfzorg

Gister vertelde ik mijn saunavriendin dat ik de handdoek in de ring wil gooien. Ik ben het zat om elke keer uit het diepe dal van de depressie te moeten klimmen. Ik zie die enorme berg weer voor me en weet dat ik die wéér op moet, voordat het misschien weer wat beter kan gaan.
Dat betekent:
knokken om, na weinig slaap, in de ochtend op tijd mijn bed uit te komen,
knokken om toch mijn hardlooprondjes te blijven rennen,
knokken om gezond te blijven eten.

Vooral betekent het: ‘goed voor mijzelf zorgen’.
Ik ben er inmiddels achter dat ‘goed voor mijzelf zorgen’ niet zit in de makkelijke dingen.
Als in: ‘op tijd opstaan’, ‘gezond eten’, ‘sporten’, maar juist zit in de moeilijke dingen.
Als in: ‘niet boos worden op mezelf als het me niet lukt om op tijd op te staan of als ik weer naar de chocolade grijp’.
Als in: ‘mijzelf niet veroordelen als ik faal’.

‘Goed voor mijzelf zorgen’ betekent: mijn eigen grenzen bewaken, kiezen voor mijzelf.
In mijn woordenboek staat “kiezen voor mijzelf” gelijk aan “egoïsme”.
Wikipedia definieert een egoïst als volgt:
“Egoïsme (uit het Lat.: ego = ik), ook wel ikzucht of zelfzucht genoemd, is een menselijke eigenschap waarbij iemand streeft naar eigen voordeel en geluk met verwaarlozing van de belangen en het geluk van anderen.”

Het voelt zo onwennig, onveilig en angstig om te volgen wat ik voel. Ik zou graag willen dat ik niet meer oordeel over mijn keuzes. Ik zou graag willen dat ik egoïsme los kan zien van het kiezen voor mijzelf. Ik kies niet met het idee bewust de belangen van anderen te verwaarlozen. Sterker nog, ik kies er meestal voor de belangen van anderen prioriteit te geven. Ik mag leren kiezen mijn eigen belangen evenveel prioriteit te geven als de belangen van anderen. Dat maakt mij nog geen egoïst.

‘Goed voor mijzelf zorgen’ is wél een dagje sauna met mijn saunavriendin doen, ook al voel ik mij rot en kost het mij moeite om te gaan. Ik geniet van de warmte van de sauna. Ik geniet vooral van de warmte van mijn vriendin. We drinken koffie, we kletsen over koetjes en kalfjes. Al snel kletsen we over ‘de dingen die er echt toe doen’. Ik heb met haar wezenlijke gesprekken over mijn leven, maar ook over hoe zij in het leven staat. We vinden elkaar in onze zoektocht naar kwaliteit van leven. We delen onze visies met elkaar, we delen met elkaar welke boeken we over het leven lezen. Ik leer van haar.

Als we naar de eerste sauna van de dag lopen, maak me veel zorgen dat ik teveel energie van haar vraag, dat ik haar teveel belast met mijn sores en negatieve gedachten.
‘Goed voor mijzelf zorgen’ is ook checken of dat wat ik denk waar is. Ik haal diep adem en vraag haar of ik haar energie leeg zuig of ik haar teveel belast. Ze antwoordt dat niet zo is. Ik wil haar geloven. Ergens in mijn achterhoofd zeurt een stemmetje: “dat zegt ze alleen maar om jou geen rot gevoel te geven, je trekt haar energie wel weg”.
‘Goed voor mij zelf zorgen’ is er op vertrouwen dat zij zegt wat ze voelt. Ik vraag mezelf of ik haar vertrouw. Ik antwoord mezelf dat ik haar vertrouw. Ik adem uit en voel dat ze zegt wat ze voelt. Ik voel me opgelucht dat ik gecheckt heb of mijn gedachten klopten. Ik voel me vooral opgelucht dat ik geen belasting voor haar lijkt te zijn.

Ik durf mijn hersenspinsels met haar te delen, hoe belachelijk ik die zelf ook vind. Tijdens een saunagang lag ik op mijn handdoek en ik lag te denken aan hoe fijn het was deze grote handdoek mee te hebben. Toen ik die morgen mijn tas inpakte, bedacht ik me hoe fijn het zou zijn als mijn saunahanddoek wat groter zou zijn. Normaal neem ik daar gewoon een douchehanddoek voor mee. Ik bedacht me ineens dat ik natuurlijk ook mijn grote strandhanddoek (die achter in de kast op de zomer ligt te wachten) mee kon nemen. Ik overdacht mijn genialiteit in de sauna en moest lachen om hoe vastgeroest ik zit in patronen. Zo vastgeroest dat het gerust een doorbraak genoemd kan worden dat ik een strandhanddoek tot saunahanddoek gebombardeerd had. Na het koud af douchen deelde ik mijn hersenspinsel en doorbraak met mijn saunavriendin. Ze lachte me hartelijk uit en ik deed met haar mee.

Ik rij die avond naar huis. Ik voel me lichter, mijn hoofd is leger, ik voel me warmer.

Home